Rause kunnskapsdelere

Rause kunnskapsdelere

De tre siste årene har jeg fått mange kunnskapsrike bekjentskaper. I anledning treårsdagen til ihärdig utfordret noen av dem til å dele hva de har lært de siste årene og hvordan de skal jobber annerledes fremover.

Jeg har blitt kjent med morsomme fagnerder, kreative økonomer, kunnskapstørste lærere, beskjedne idealister og engasjert ungdom. Har utfordret noen til å dele hva de har lært de siste årene og tanker om hva de skal gjøre annerledes fremover basert på hva de har lært.

Kristine Kopperud Timberlid, avdelingsleder Innovasjon Norge Vestland

1. Hva har du lært de siste årene?

  • At det alltid er folka det kommer an på. Har du med deg dei rette folka i det du gjer, kan du få til kva som helst!
  • Pay it forward! Vêr raus og framsnakk dyktige folk, bedrifter og prosjekt du er borti på din veg! Del av nettverket ditt, så får du tilbake.
  • Folk trenger folk. Det digitale er fint, men kreativiteten oppstår best når folk er samla i samme rommet.


2. Hva skal dere gjøre annerledes fremover?

  • Mindre reising og meir målretta bruk av tid når vi er fysisk samla
  • Bruke kompetansen der den er i stedet for å fly den inn. Det sitter utrulig mye dyktige folk rundt omkring i landet (særlig på Vestlandet!) som bare er et kjapt videomøte unna.  
  • Slutte å ta ting for gitt. Ein veit aldri når ting snur!

Janniche Øyen, daglig leder SANS

1. Hva har du lært de siste årene?

  • En viktig læring siste året, for en relativt nybakt grunder og leder som meg, er at jeg aldri kommer til å bli ajour. Antall oppgaver vokser med økende bevissthet, økt antall ansatte, og jeg må bare lære meg å prioritere mellom oppgavene som haster mest, og bli bekvem med det.
  • En annen læring, som er mest knyttet til pandemien, er at selv om hjemmekontoret alltid er tilgjengelig betyr det ikke at du alltid skal bruke det. Evnen til å unngå det er ikke så stor.
  • Det er veldig viktig å snakke om andre ting enn sak. Når vi bare møtes digitalt, i planlagte møter, er faren stor for at vi bare snakker sak – slik vi er oppdratt til for å ha effektive møter. Men da får vi aldri tid til å oppdatere hverandre på privatlivet, snakke tøys og fortelle historier fra «krigen». Jeg elsker digresjoner, og i disse dager er de mer velkommen enn de var før pandemien.


2. Hva skal dere gjøre annerledes fremover?

Her må jeg svare hva jeg har lyst å gjøre annerledes. Det er ikke sikkert at jeg klarer det.

  • Jeg har lyst å lage et bedre skille mellom jobblivet hjemme og privatlivet hjemme. Barna tror nok at jeg jobber mer enn før siden jeg sitter og jobber når de kommer hjem fra skolen – da ville jeg vanligvis vært på kontoret. Likevel må jeg passe bedre på at jeg ikke drar møter inn i familietiden.
  • Jeg har lyst til å prioritere søvn bedre enn jeg har gjort. Dette krever at jeg faktisk må slutte å gjøre noe annet, og det er det vanskelige. Vi har litt mange prosjekter privat også, så det er alltid noe som skulle vært gjort.
  • Det tredje må være at jeg vil delegere mer oppgaver. Jeg tror jeg prøver å beskytte andre sin tid gjennom å gjøre en del oppgaver som like godt kan gjøres av andre – og bedre. Det handler om å prioritere bedre egentlig, og henger også sammen med første punkt: Jeg må lære meg at jeg aldri kommer til å bli ajour...

Hilde Holdhus, Sarsia Seed og First Tuesday

1. Hva har du lært de siste årene?

  • Fått (nok en gang) bekreftet at kriser skaper muligheter - og at omstilling er mulig.
  • Det har vært krevende, imponert hvordan folk har omstilt seg, alt fra endret arbeidshverdag til å snu bedrifter helt rundt og skape nye produkter. Folk har blitt tvunget til omstilling og i tillegg har mange kjedet vettet av seg og fått tid til å tenke. Mange bedrifter sliter, men samtidig har man i i år satt rekord i nyetableringer. Trolig er selve omstillingsiveren kortvarig, men nye retninger er satt og vil ha stor påvirkning på alt som skjer framover.  De kan ha bidratt til å sparke både det grønne skiftet og digitaliseringen mange år framover. For investorer som Sarsia med ligger det enormt mange muligheter her.
  • Folk trenger folk. Hjemmekontor og digitale møter er kommet for å bli - til sitt bruk. For eksempel gir det meg anledning til å lettere og raskere følge opp selskaper.
  • Digitale eventer er ikke noe substitutt for å møtes, men en mulighet til å utforske nye muligheter på en måte som krever ekstremt lite innsats. First Tuesday har høye seertall, men vi ser likevel at folk er drittlei digitale eventer. De er kanskje mer effektive, men man mister veldig mye annet.

2. Hva skal dere gjøre annerledes fremover?

  • Vi kommer til arrangere hybridarrangementer. Gleder meg til vi kan samle folk til nettverksarrangementer, med god stemning og fresht faglig innhold - som kan streames til de som velger å sitte hjemme. Eller bor andre steder. Det gir oss en mye større mulighet til å nå ut.
  • Jobbe med større fleksibilitet - og færre jobbreiser. Den nye arbeidshverdagen gir mange muligheter, selv om jeg er en av dem som trives på kontoret og får konsentrert meg best der.
  • Økt aksept for digitale møter (og styremøter) har gjort det lettere for oss å møte og hjelpe selskaper over hele landet - uten å reise. Det kommer vi til å fortsette med.

Irmelin Grønevik, prosjektleder Bergen Live


1. Hva har du lært de siste årene?

  • En perfekt tid for å utfordre "sannheter" og faste mønstre, sammen med kunder
  • Spesielle tider gir muligheter og krever slingringsrom for å få ting til raskt. De gode leverandørene og samarbeidspartnere er uvurderlige
  • Folk må og vil møtes. Digitale løsninger kan aldri erstatte møter mellom mennesker. Det fungerer, men er langt fra like givende


2. Hva skal dere gjøre annerledes fremover?

  • Vi venter på gjenåpning. Hvordan varige endringer for vår industri blir seende ut er ikke godt å si.

Rannveig Lie, The Oslo Way


1. Hva har du lært de siste årene?

  • Vi trenger fysiske møteplasser. Når du ikke kan sitte sammen med kollegaer, ta beina fatt. Sammen. På avstand. Digitalt er vel og bra, men vi trenger å se hverandre også IRL. Og ikke minst: Så mye tid og reising man kan spare på digitale møter.
  • Ikke hopp på første digitale tog som kommer, men stopp opp og snakk sammen. Det kan ødelegge forretningsmodellen din. Eks. digitale (gratis) konserter på Facebook.
  • Det har virkelig gått opp for meg at enkelte politikere ikke har forstått at kultur er næring!

2. Hva skal dere gjøre annerledes fremover?

Elsk til vandrende møter med kollegaer. Det skal vi fortsette med. Vi kommer også til å legge flere møter digitalt.  


Les også

Vil du ha hjelp til å lykkes med ideer og prosjekter?
Sammen finner vi en helhetlig tilnærming til deres utfordringer og mål, og utarbeider en handlekraftig og langsiktig plan
Ta kontakt