Grønn på industriell symbiose?

Grønn på industriell symbiose?

Den grønne omstillingen har hatt sin andel buzzord, og i fjor fikk vi ett til - plutselig snakkes det om hvordan industriell symbiose som skal drive innovasjon og omstilling her i vest. Men hva er det egentlig?

Begrepet, industriell symbiose dukket opp i prosjektet Grøn region Vestland som i fjor identifiserte over 250 innovasjonsprosjekter i 16 huber med potensiale til å omstille industrien og skape nye grønne arbeidsplasser og verdikjeder - blant annet ved hjelp av industriell symbiose. Men hva er det egentlig? Hvordan kan det styrke Vestlands konkurransekraft og skape innovative løsninger? Vi prøver å forstå litt bedre ved å ta praten med blant annet industriaktører og gründere fra noen av hubene som skal gjennomføre dette i praksis og hører hva de handlekraftige vestlendingene ser av muligheter for innovasjon og næringsutvikling.

"Industriell symbiose er en måte å utnytte ressursene våre bedre, der ulike aktører utnytter de såkalte sidestrømmene til hverandre. Noens problem blir til den andres forretning. Det gir muligheter for å skape vinn-vinn for alle parter, vi løser problemer samtidig som vi skaper ny næring. Sirkularitet i praksis." forklarte Elise Sæle Dahle som er Leder Land møter hav, et prosjekt på tvers av klyngene NCE Seafood Innovation NCE Heidner Biocluster NCE Blue Legasea og Biotech North Målet er å få til bærekraftig innovasjon og industriutvikling på tvers av landbruk, havbruk og fiskeri.

Grøn Region Vestland

Lasse Kolbjørn Anke Hansen i Grøn region Vestland og Torunn Totland Stangervåg i Innovasjon Norge - Vestland ble utfordret til å pitche: “Grøn Region Vestland - hva betyr det for Vestlandsbedriftene?” Deres oppsummering ble: "Lykkes bedriftene - lykkes Vestland - lykkes Norge".


Preik til praksis

Hilde Holdhus i First Tuesday ledet panelprat med viktige aktører som skal leverer på Vestlandets vekstambisjon. "Industrisymbiose er nøkkelen til å kutte klimagassutslipp" Svein Tore Torvund i Greenery, Elise Sæle Dahle i NCE Seafood Innovation, NCE Heidner Biocluster, NCE Blue Legasea og Biotech North og og Jorulf Kyrkjeeide i Tizir Titanium & Iron omtalte prosjekter og ga god innføring og eksempler på industrielle symbioser.

Nye møteplasser under OPP

Innovasjonsuken OPP og Start Bergen rundet av arrangementet med mingling og idémyldring for å få tips til foredragsholdere, arrangementer og prosjekter/bedrifter for vestlandet store innovasjonsfestival. Har du tips og ideer? Send en melding, da vel.

www.innovasjonsukenopp.no

Les også

Vil du ha hjelp til å lykkes med ideer og prosjekter?
Sammen finner vi en helhetlig tilnærming til deres utfordringer og mål, og utarbeider en handlekraftig og langsiktig plan
Ta kontakt