Vannvittig viktig havsatsing
Petter Tran

Vannvittig viktig havsatsing

Ungt Entreprenørskap og Vestland fylkeskommune har utfordret elever på videregående skole til å delta på One Ocean Innovasjonscamp. Nå skal de skape et produkt eller en tjeneste som skal bidra til å inspirere barn og ungdom til å lære mer om bærekraft, hav og klima.
"One Ocean Week er en uke hvor alle kan lære mer om hvordan vi skal bevare og bruke havet og de marine ressursene på en bærekraftig måte. Vi i Ungt Entreprenørskap vil utfordre ungdommer til å gi innspill på hvordan enda flere barn og ungdom skal engasjeres til å arbeide for bærekraftige hav. Nå er elever på Vestlandet i gang med One Ocean Innovasjonscamp"

Gry Sæterdal, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Vestland

Mia, Fridtjov, Christina og Ingrid i Ungt Entreprenørskap

Inspirasjon og innovasjonscamp
Innovasjonscamp er en arbeidsmetode som handler om å la elever jobbe kreativt for å komme fram til egne løsninger på reelle utfordringer. I samarbeid med Agenda Vestlandet har Ungt Entreprenørskap Vestland gjennomført flere inspirasjonsforedrag på skoler som skal i gang med innovasjonscamp. Inspirerende kunnskapsdeling fra dem som lever og ånder for et bærekraftig hav har vært en viktig kickstart for innovasjonscampene.


- Å få inspirerende foredrag med alt fra gründere, eksperter, fiskere, dykkere, biologer og andre som lever av havet skal gi grunnlag for at handlekraftige ungdommer skal ta i bruk entreprenørskap for å løse fremtidens utfordringer knyttet til hav, sier Christina Sundli-Härdig, prosjektleder i Ungt Entreprenørskap Vestland.


Ungdommene fikk høre om forskningsprosjektet One Ocean Expedition, hvordan en ung student tok et karriereskifte etter å ha seilt på forskningsskipet Statsraad Lehmkuhl, gründer- og kokkehistorien til en Michelin-kokk, fridykkeropplevelser, og om snøkrabbefiskernes arbeidshverdag.


- Det var utrolig gøy å fortelle om fridykking. Jeg håper at enda flere får lyst til å bli kjent med livet under vannet og bli fridykkere. Nå har de fått lære litt om hva som skal til. Alle klarte jo å holde pusten i tjue sekunder, så da er det bare å komme i gang, forteller 13 åringen Joachim Tømt Kalberg, som holdt innlegg sammen med faren Tor Olav Hugdal Kalberg. De fortalte om deres felles fristed under havoverflaten.

Havet som yrkesvei
Malin Haara holdt innlegg om sine opplevelsere på havet. Etter tokt med Statsraad Lehmkuhl endret hun karrierefokus inn i det maritime og er i gang med utdannelse som lettmatros. Snøkrabbefiskerne Simon og Simen i snøkrabberederiet Vestland Seafood fortalte om livet om bord på båt. Via sosiale medier har de engasjert flere til å velge et yrkesliv på sjøen.

"Det er utrolig mange jobbmuligheter på havet. Vi har alt fra psykologer, sykepleiere og sveisere om bord. Man må bare ta kontakt om man lurer på en karrierevei til sjøs."

Simon Taranger, Vestland Seafood

Simon og Simen Taranger fra Vestland Seafood

Unge entreprenører fosser frem
Under Innovasjonscamp skal elevene jobbe kreativt med et reelt oppdrag og skal komme opp med egne løsningsforslag. One Ocean Week og Havbyen Bergen har gitt ungdommene følgende problemstilling: "Skap et produkt, tjeneste eller aktivitet hvor barn og ungdom blir inspirert til å lære mer om bærekraft, hav og klima i forbindelse med One Ocean Week i Bergen i fremtiden" (https://www.ue.no/vestland/inf...)


- Denne dagen har vært veldig inspirerende, og lært oss å ta vare på livet under vann. Jeg er sikker på at når unge entreprenører setter i gang med å lage nye produkter og tjenester, så unngår de å gjøre de samme feilene som foreldregenerasjonen har gjort, sier Frode Nergaard Fjeldstad, daglig leder i Agenda Vestlandet, som er en viktig bidragsyter til Ungt Entreprenørskap Vestland.

Ungdom er fremtiden
På selve verdensdagen for kreativitet og innovasjon ble det holdt inspirasjonsforedrag om One Ocean Expedition og livet på og i vann.

- I dag er markeringen av verdensdagen for kreativitet og innovasjon. Vi er opptatt av å få mer kreativitet og innovasjon inn i skolen. Derfor er vi utrolig takknemlig for at samarbeidspartnere som Vestland Fylkeskommune og Agenda Vestlandet bidrar til at vi kan inspirere til å få enda flere unge innovatører her på Vestlandet. Det trenger vi, sier Gry Sæterdal, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Vestland.


Programmet for dagen var som følger:

 • Viktigheten av ungdommers handlekraft for bærekraftige hav
  "Innovasjonsbiologen", Fridtjov Falch Sorø i Ungt Entreprenørskap Vestland
 • Jorden rundt med forskningsprosjektet One Ocean Expedition
  Prosjektleder, Jan Stian Vold i Bergens Tidende
 • På seilas med kunnskapsskipet Statsraad Lehmkuhl
  Student, Malin Haara
 • Gründeren som lever av livet i havet
  Simen og Simon fra snøkrabberederiet Vestland Seafood
 • En kjærlighetshistorie om hav, punk og vennskap
  Michelin-kokk, Christopher Haatuft
 • Et fristed under overflaten
  Fridykkerne og undervannsjegerne Joachim Tømt Kalberg og Tor Olav Hugdal Kalberg
 • Sjans i havet! - et talkshow om inspirasjon, frustrasjon og VANNvittge drømmer!
  Ledet av Fridtjov Falch Sorø


Fakta

Visste du at 21. april er verdensdagen for kreativitet og innovasjon? 27. april 2017 vedtok FNs generalforsamling resolusjon A/RES/71/284, som fastslår at 21. april hvert år dedikeres til å markere verdensdagen for kreativitet og innovasjon. Mer enn 80 land stilte seg bak forslaget til resolusjonen. Perfekt dag for Ungt Entreprenørskap å gjennomføre One Ocean Innovasjonscamp under One Ocean Week. Vi samlet ungdom til fagfrokost for å bli inspirert av gründeren, dykkeren, kokken, fiskere og seileren til å bli inspirert til å være kreative og innovative når de skal pønske ut hvordan barn og ungdom skal bli inspirert til å arbeide for bærekraftige hav.

Les også

Vil du ha hjelp til å lykkes med ideer og prosjekter?
Sammen finner vi en helhetlig tilnærming til deres utfordringer og mål, og utarbeider en handlekraftig og langsiktig plan
Ta kontakt