Innovasjonsuken OPP 2023
Reza Arghandeh

Innovasjonsuken OPP 2023

Vestlandets innovasjonsfestival fikk opp tempo. Med 60 arrangementer spredt over hele Vestland, ble det skapt unike arenaer for deling av kunnskap, innhenting av kapital, etablering av nye bekjentskaper, og inspirasjon til å kickstarte prosjekter og selskaper.

Innovasjonsuken OPP var satt sammen av fagfrokoster, kunnskapspuber, politiske debatter, konferanser og gode kunnskapsarenaer og mingleplasser for å øke tempo på innovasjonstakten på Vestlandet. Her er en rask oppsummering på noen av arrangementene under festivalen.

Tempo gikk opp under åpningsdagen

Under festivaldagens åpning fikk vi virkelig tempo opp. Noen stikkord fra festivalens første dag:

– Her i Vestland er vi überambisiøse! Vestland leder an i omstillingen og vi har ambisiøse regionale klimamål for å nå nullutslipp innen 2030, sa Natalia Antonia Golis varaordfører i Vestland fylkeskommune under åpningen av Innovasjonsuken OPP når Rolf Håvard Sørland fikk hentet hele styringsgruppen til OPP til scenen.

– Vi må få OPP TEMPO i innovasjon gjennom samarbeid. Det er stor stas å få komme til Bergen og få ta del i den årlige innovasjonsfestivalen dere har skapt i Vestland. I Grøn region Vestland har dere vist engasjement og samarbeid på tvers av bransjer og aktører, og nye konkrete grønne forretningsideer. Prosjektet imponerer og inspirerer offentlige aktører og næringsliv i hele landet, sa Kaja Van Den Berg i Innovasjon Norge.

– Åpningsarrangementet viser virkelig at vi kan ta internasjonalt ledende posisjoner innen ny grønn teknologi og at vi har unike tillitsegenskaper som gjør det mulig å øke TEMPO gjennom samarbeid, Andre Gill i PwC Norge.

– Med åpningen av Innovasjonsuken OPP og lanseringen av Ada Tech Incubator så tar vi et stort steg å sette Vestlandet på kartet som gründerstedet, sier Stine Fiksdal i VIS på åpningsdagen.

– Vi skal bli den beste byen for gründere, sa Monica Mæland fra Bergen Næringsråd til Shifter etter å ha åpnet Ada Tech Incubator som skal ledes av Nikolai Nordbotn.

Vestlandets beste idé ble delt ut til Lace Lithography:

– Denne prisen betyr mye for oss ettersom vi vet hvor verdifullt det er å være en del av techmiljøet i Bergen og Vestland. Vi hadde ikke vært der vi er i dag uten uvurderlig hjelp og støtte fra VIS, UiB, Innovasjon Norge, Norges Forskningsråd og Trond Mohn forskningsstiftelse. Denne prisen skal vi bruke til å øke farten, tiltrekke oss talent og holde fokus, forteller Morten Ansteensen i Lace Lithography etter å ha mottatt prisen for Vestlandets beste idé av Frode Nergaard Fjeldstad i Agenda Vestlandet og Hilde Indresøvde i VIS.

Kvelden ble avsluttet med kinovisning av Fædrelandet med Margreth Olin som etter filmvisningen ga oppfordringen:

– Vi står i fare for å ødelegge vårt eget livsgrunnlag. Hvordan kan vi snakke sammen? For vi har egentlig det samme målet. Det trengs en dugnad om vi skal gå mot å nå et nullutslippssamfunn. Klimakrisen er her. Nå handler det om hvordan vi skal manøvrer i den. Vi må handle nå!

Turbotirsdag under OPP

Tirsdagen startet med fagfrokost med Connect Vest, Innovasjon Norge, Høgskulen på Vestlandet og Start Bergen.

Innovasjonsuken OPP og Connect Vest

På frokostmøtet stilte også Kine Gutu-Jensen og gjengen i Start Bergen som skal arrangere studentkonkurransen, Bergen Brainstorm.

Start Bergen, BI, Ungt Entreprenørskap og Innovasjonsuken OPP på Join a startup

Studentene skal lage løsninger for næringslivet i løpet av to dager. Konkurransen minner om Startup Weekend som var min egen intro for innovasjonsmiljøet for snart ni år siden. En ypperlig muligheter for studenter og næring til å bli bedre kjent. De hadde også tatt turen til Join a Startup som er matchmaking-arrangementet i regi av Startuplab og VIS.

Suste videre på lunsjmøte med GCE Ocean Technology og BI Norwegian Business School, og avsluttet kvelden med Bølgesus i regi av havnæringene.

Utrolig gøy å se hvor mange gode møteplasser det har blitt mellom studenter og næringsliv under årets innovasjonsfestival.

Onsdag proppet full av energi

Innovasjonsuken OPPs lillelørdag var proppfull av energi: fagfrokost hos Kantega, Demo Day Vestland hvor 23 gründerselskaper presenterte seg for 200 investorer og partnere.

Kvelden ble avsluttet med Kunnskapspub hvor Silje Vik Pedersen i Forskningsdagene i Bergen og jeg hadde utfordret "Ni om Energi". En fantastisk kombo av kunnskapsrike og rause folk.

Tusen, tusen takk til alle som takker ja når Silje og jeg spør dere om å være med på noe gøy. Dere er noen superstjerner:

  • Maren Aas Nakken - Mothership Stories
  • Jørn Kvist - Fyllingsdalen Teater
  • Olav Cacheado - olav wöllo/ Smakverket
  • Ketil Djurhuus i NORCE
  • Heidi Synnøve Gaustad - Grøn region Vestland
  • Kristin Sand Bakken - Corvus Energy
  • Francine Mbanza Jensen -  UNITY SPARK
  • Geir Olve Skeie - Griegakademiet (UiB)
  • Elisabeth Norman - Universitet i Bergen

Stor takk til Ingrid Stensnes som åpnet dørene på Bergen Offentlige Bibliotek for at vi kunne teste ut samarbeidsprosjektet til Forskningsdagene i Bergen og Innovasjonsuken OPP.

Full trøkk på torsdag

Dette var dagen hvor Innovasjonsdistriktet var stedet for gode ideer og kapital. Maria Handedalen og Sylvelin Gunnarsson i DNB hadde samlet dyktige kunnskapsdelere for årets DNB NXT.

Vannvittig tempo på fredag

Innovasjonssjefene, Ingvild Kjörrefjord i StormGeo, Bård Strøm i Clara Venture Labs,  og Louise Korsbæk Sondrup i Eviny hadde tatt med seg Hanne Wetland i BIR bedrift og Sigrid Stana i Knowit for kompetansedeling i innovasjonsarbeidet før de avsluttet med et innovasjonshopp i havet.

Tre tips om du vil få opp tempo i innovasjonsarbeidet:

1. Få med deg de riktige folka

2. Miks kunnskap, erfaring og bakgrunn

3. Gjør ord om til handling

Innovasjonsfestivalen ble avsluttet med at 80 studenter som via Bergen Brainstorm Start Bergen skulle pønske ut løsninger for næringslivets utfordringer.

– Utrolig inspirerende å avslutte Vestlandets innovasjonsfestival med at studenter kobles med næringslivet. De er fremtidens kollegaer og sjefer, så det er viktig å ta dem på alvor og involvere dem til utfordringene som må løses. Gleder meg til å se hvilke ideer de kommer opp med. Og ikke minst - om ideene kan realiseres. Det hadde vært den ultimate gladnyhet etter festivalens 60 arrangementer - at ideer realiseres og nye partnerskap oppstår. - Festivalsjef, Christina Sundli-Härdig

Hyllest til bidragsytere

Avslutter arbeidet med innovasjonsfestivalen med en hyllest til alle som har takket ja til alle rare og gøye oppfordringer de har fått av meg den siste tiden. Verden trenger flere JA-folk som får opp tempo og som ønsker å få til en endring.

Og for å ikke glemme min gode makker, Petter Tran som alltid dukker opp når jeg har nye prosjekter på gang.

JA-gjeng!

Og en STOR takk til gjengen i OPP som hadde troa på at jeg skulle dra innovasjonskuta OPP i land i år igjen med 60 arrangementer i festivalkalederen, Hilde Indresøvde, Stine Fiksdal, Rolf Sørland, Frode Fjeldstad, Øyvind Ramberg, Maria Hanedalen, Andre Giil og Heidi Bjønnes Larsen.


Klar for nye oppdrag

Trenger du hjelp til å få realisert dine prosjekter eller ideen? Ta kontakt, så kan vi prat om hva jeg kan hjelpe deg med. Her kan du lese hva prosjekteier av Innovasjonsuken OPP synes om arbeidet med Innovasjonsuken OPP: 

"Jeg vil anbefale Christina på det sterkeste. Hun har et brennende engasjement, pågangsmot og en unik evne til å mobilisere folk til å dra i samme retning. Noe som har vært helt avgjørende for at Innovasjonsuken OPP 2023 ble en suksess! Hun bygger sterke team og skaper en positiv arbeidskultur. Noe som får alle til å yte sitt beste og utfordre seg sel

Har du et prosjekt eller idé du ønsker å få realisert og du trenger en iherdig rådgiver? Ta kontakt. Her er referanse på arbeidet som er gjort:

"Christina er en lagspiller, og er alltid villig til å lytte til andres ideer og innspill. Det gjør prosessen mer kreativ og effektiv. Om du trenger noen til å lede en festival eller gjennomføre et prosjekt, er Christina den soleklare "go-to»-personen. Hennes energi, entusiasme og profesjonalitet er imponerende, og jeg er sikker på at hun vil levere resultater som overgår dine forventninger. Hun er en ekte stjerne innenfor sitt felt."

- Stine Fiksdal, administrerende direktør - VIS

Les også

Vil du ha hjelp til å lykkes med ideer og prosjekter?
Sammen finner vi en helhetlig tilnærming til deres utfordringer og mål, og utarbeider en handlekraftig og langsiktig plan
Ta kontakt