Et hav av muligheter og Rising Star Vestland
Petter Tran

Et hav av muligheter og Rising Star Vestland

Rising Star Vestland løfter vekstselskaper som våger å tenke nytt og stort. Fotballapp og energistyring delte førsteplassen da Vestlandets vekstselskaper gikk til topps.

Over 200 deltakere var samlet til en fagkveld om “Et hav av muligheter” med fokus på bruk av innsikt drevet av KI-teknologi, og hvordan det skaper nye muligheter for innovasjon og bedre beslutninger innen havnæringene. Selskaper delte sine erfaringer og Maria Heselgreen i Deloitte delte innsikten fra deres rapport i samarbeid med NCE Seafood Innovation om datainndeling.

Vi fikk satt søkelyset på noen av Vestlandet mest spennende gründer- og vekstselskaper. Her på Vestlandet er det virkelig et hav av muligheter. Rising Star understreket regionens innovasjonskraft og vår ambisjon å få enda flere vekstselskaper ut i verden, Christina Sundli-Härdig i First Tuesday. 

Tre med internasjonal suksess

Kvelden ble avsluttet med pitcher fra finalistene, FotMob, Fjord Maritime og Ditio.

Kandidatene er gode ambassadører for vårt lokale næringsliv som allerede har oppnådd internasjonal suksess. Og fortsatt har et veldig stort potensial, forteller Jon-Osvald Harila i Deloitte


Vekstselskaper i vest

Vestlandet og Norge trenger å fortsette å skape vekstselskaper, og vi trenger flere typer selskaper. Vi trenger de som løser åpenbare klimaproblemer, og vi trenger techselskaper med gedigne internasjonale markeder som  lar seg skalere på en særs lønnsom måte. 


I år har juryen gjort et utradisjonelt valg, og ønsker å kåre ikke bare én - men to vinnere. Årets finalister var rett og slett så ulike, men imponerende på sitt sett, at juryen så seg nødt til å kåre Rising Stars, innledet prisutdeler Monica Mæland i Bergen Næringsråd.


FotMob og Fjord Maritime ble tatt opp på scenen og sa følgende etter prisutdelingen:


Å gå av med seieren i Rising Star var som når Brann vant seriegull i 2007” oppsummerte Christer Nordvik i FotMob da de ble én av to vinnerene i Rising Star Vestland 2023.

Vi er takknemlig for anerkjennelsen av at vi driver den grønne revolusjonen med å tilrettelegge for at våre kunder kan redusere og kontrollere sine CO2-utslipp. Fantastisk hyggelig anerkjennelse å vinne Rising Star Vestland. Veldig fint at det ble to vinnere for FotMob er også suksess” la Vidar Rabben, Fjord Maritime til. 


Rising Star vinner - begrunnelse


Begge selskapene representerer på hver sin måte noe vi trenger mer av på Vestlandet - et teknologidrevet software selskap med hele verden som sitt nedslagsfelt, og et selskap som har forretningside basert på å hjelpe andre med å redusere, kutte og kontrollere sine CO2-utslipp. 

Begge selskapene har hatt imponerende vekst og lønnsomhet over flere år, og tydelig internasjonal profil og potensial. Ikke minst - på hver sin måte prøver de å gjøre verden til et bedre sted. 

Dagens første vinner, Fotmob, har klart å få et tydelig fotfeste med sine 50 millioner nedlastinger og 14 millioner aktive månedlige brukere -  i verdens største idrett. Og det hele startet med at grunderne kjente utfordringene på kroppen: Hvordan få tilgang til fotballresultater, når du er på bryllupsreise? 

Gjennom å bringe statistikk, spillernyheter og live-oppdateringer til fotballfans over hele verden er Fotmob med å skape et “digitalt hjem” for  de som elsker idretten og forsterker det  fellesskapet som fotball representerer for millioner av mennesker over hele verden. 

Veksten i Fotmobs appbruk, brukermasse, inntekter - og ikke minst  bunnlinjen -  er intet mindre enn imponerende. Selskapet er en inspirasjon på at det er mulig å lage globale løsninger “fra gutterommet i Bergen og i  Tyskland har appen vært tidvis mer populær enn Tiktok. Målsetningen for fremtiden er klinkende klar: bli verdens største fotballapp.

Dagens andre verdige vinner, Fjord Maritime, har en en tydelig bærekrafts- og dekarboniseringsprofil og en løsning med stort anvendelsesområde og også skaleringspotensiale. Med sine bærekraftige energiløsninger til havbruksnæringen har de allerede bidratt til 40 000 tonn CO2 i reduserte utslipp. De har mer eller mindre doblet veksten flere år på rad, og omsatte i 2022 for 180 mNOK med 40 mNOK på bunnlinjen, imponerende tall i en krevende makroøkonomisk situasjon. For å løse noen av de største utfordringene verden står ovenfor ønsker vi å heie frem aktører som Fjord Maritime. Vi trenger flere slike bedrifter både her på Vestlandet - og i verden.

Gratulerer til Fotmob og Fjord Maritime -  to verdige vinnere av årets Rising star! 


Årets jury:

  • Svein Ove Langeland, Momentum
  • Henna Raknes, Amp Eleven
  • Gøril Selvik, Connect Vest/ BANPremien til årets vinnere:
Vinnerne av Rising Star Vestland 2023» mottok «Bergen by Night XI» og «Bergen Lights III», signerte og nummererte trykk av billedkunstner Marianne Skjelbred.

Innlegg på et “Hav av muligheter”

  • "Et hav av muligheter" av Maria Borch Helsengreen, Deloitte
  • "Feeding the world with low carbon protein with Innovation and AI Powered Aquaculture" Bryton Shang, Aquabyte
  • "Acceleration of AI - through the power of collaboration" ved Odd Gurvin, Norwegian Cognitive Center
  • "Datadeling og reguleringer, industriinnovasjon og forretningsmodellering" ved Jonas Dammen og Kristian Hole i Catchwise
  • "Innovasjon og nyskaping i havet" ved Monica Langeland, Future Ocean Incubator og Sander Henriksen i Nordic Usv AS

Les også

Vil du ha hjelp til å lykkes med ideer og prosjekter?
Sammen finner vi en helhetlig tilnærming til deres utfordringer og mål, og utarbeider en handlekraftig og langsiktig plan
Ta kontakt