Bobler & Business 2024
Foto: Inger Paulsen

Bobler & Business 2024

Årlig feirer ihärdig bedriftsbursdag med konseptet, Bobler & Business. Det har blitt til et kompetansenettverk bestående av dyktige folk jeg har jobbet med via ihärdig. Dagen markeres med kompetansedeling, fremsnakk av prosjekter og bobler.

I forkant av arrangementet har jeg utfordret flere personer med ulike ekspertiser til å holde korte innlegg. De har fått tildelt en tittel på innlegget, som er basert på hva jeg mener Vestlendinger må få lære mer om. I løpet av fire minutter skal de få dele av sin kompetanse til kompetansenettverket.

Kveldens bidragsyter var en herlig miks av tidligere kollegaer og nye bekjentskaper. Felles for dem er at de evner å skape noe nytt og få til en endring. I alt fra politikk, helse, kultur, næringsliv, idrett og koblinger av mennesker. Vestland og verden trenger flere slike folk.

Mektige menneskemøter

Kveldens utvalgte hadde alle viktige historier som vi alle kunne lære av. Stemmene hadde kraft, historiene var ekte og de satt spor. De handlet om hvordan vi som enkeltindivid hadde stor betydning i samfunnet. Publikum responderte i følelsesregisteret fra tårer, latter, ettertanke og applaus.

Vi fikk høre om alt fra menneskemøtene på Gaza, hvordan vi evner å få til en endring om vi bryr oss. Om å se mennesker. Skape trygge rammer for kommende generasjoner og skape nye nytt. I alt fra politikk, gründerskap, næringsutvikling, idrett, kultur og merkevare.

Kobling av kloke hoder

"I over seks år har jeg jobbet med å kobler mennesker på tvers av ekspertiser for kunnskapdeling, starte nye prosjekter, løse komplekse utfordringer og skape nyttige nettverk. Verdien av å jobbe på tvers av organisasjoner, bedrifter og nettverk gjør at vi evner å tenker nytt og løse oppgaver på nye måter. Å skape koblinger mellom folk som ikke jobber med hverandre til vanlig, gir oss nye perspektiver, nye relasjoner og vi kan lære av hverandre. I anledning bedriftsbursdagen til ihärdig ønsker jeg å gi fremsnakk til frem viktige stemmer, skape nye koblinger og bygge mer business. Slik at vi alle kan gjøre noe for å bli større enn oss selv, Christina Sundli-Härdig, daglig leder i ihärdig.

Årets kunnskapformidlere

Ni ulike personer hadde fått utfordringen om å holde et fire minutters innlegg om sin historie. Les mer om gullrekken av kunnskapsdelere.

«Oppofrelser for å gjøre verden til et bedre sted. For alle" av Hanne Lossius

Forfatter, journalist og anestesilegen har sammen med Marte Valle skrevet boken, "Håp er det du gjør". Boken er så rykende fersk at den skulle sendes til trykkeriet dagen etter innlegget. Vi fikk høre et utdrag av hennes personlige menneskemøter på Gaza. Hun satt tydelige spor og ga ettertanke til alle de fremmotte.

15.juni kan du delte på boklansering av "Håper er det du gjør" på Kulturhuset i Bergen. Boken kan nå bestilles på nett.

«Design din egen fremtid» Åsne Ådland-Dale


Hun er tidligere bærekraftsdirektør i Sparebanken Vest. Nå leder hun strategi- og forretningsutviklingsarbeidet i gründerselskapet, Birdsview. Vi fikk inspirasjon om hvordan hun har designet sin fremtid, og råd om hvordan vi selv kan gjøre det.

Fem tips:

1. Definere en lett kommuniserbar trepunktsliste om hva du brenner for. Din Ikigai!
2. Aktiver nettverket ditt, og aldri slutt med det. Bestem deg for et mål om hvor mange “kaffedater” du kan klare å gjennomføre hver uke eller hver måned fremover.
3. Ting tar tid. Du må vente på svinghjuleffekten. Kanskje er noen av trådene du begynner å nøste i ikke riktig før neste gang.
4. Involver noen få “trusted allies”. Underveis i jakten, men også etterpå i forhandlinger.
5. Stol på magefølelsen - den gir deg ofte det beste svaret.

«Gründeren som ble gründerjournalist» av Kristine Askvik

Vestlandets egen gründerjournalist oppfordret de fremmøtte om å gi enda flere tips om gründere, investorer og temaer som Shifter bør se nærmere på. Nå mottar hun de fleste tipsene fra menn. Hun ga klar oppfordring av om hun ønsket flere tips om og fra kvinner.

«Fra scene til styrerom» av Mona Ibrahim Ahmed

Til daglig arbeider Mona i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Hun har vært engasjert i alt fra Fargespill, «Support not protect» til EMIL (; etnisk mangfold i ledelse). Vi fikk høre historien om da hun ankom regnværsbyen Bergen. Hvordan Fargespill er en unik mulighet for å være brobygger og dyrke frem iboende egenskaper. Hun ga også klare oppfordringer om hvordan vi aktivt kan arbeide med å sikre mangfold i styrerommet og gi ungdom en stemme.


«Det kreative moderskipet har landet i Bergen» av Maren Aas Nakken


Etter flere års arbeid i et management i hovedstanden kom Maren tilbake i barndomsbyen for å erobre det kreative markedet. Fra både pikerommet og kontoret på jernbanestasjonen har hun skyhøye ambisjoner om hvordan hun skal få influencermanagementet, Mothership Stories til å skyte fart.«Suksessrik smak av Frankrike» av Linn Bowitz Madsen & Renate Morild


De har skapt en unik publikumsfavoritt i Skostredet med Hôtel Charmante & Brasserie Chérie. De fortalte om alt fra visjoner og drømmer til realisering av prosjektet. Og avsluttet med hvordan de har blitt tatt imot av markedet. Om de gir seg nå? Neida, vi fikk en premieretur til den nyåpnede baren på toppen av stedet deres i Skostredet.«Drivende kraft i utviklingen av morgendagens politiske system» av Gyda Oddekalv


Partileder av Generasjonspartiet (GP) hadde samme dag lansert teknologi for direkte demokrati, som representerer en innovasjon i vårt politiske system. Systemet gir direkte påvirkningskraft til forskningsmiljøer, næringsklynger, næringsliv, organisasjoner og privatpersoner. Dette er en åpen plattform som kan lastes ned som app på telefonen. Det er lansert crowdfunding for prosjektet og prototypen for første fase brukertesting ligger på nettsiden. Alle inviteres til å være med å videreutvikle systemet, for vi alle påvirkes på alle nivåer av det politiske systemet vi lever under. Gyda arbeider nå for å fremskaffe 5000 fysiske underskrifter, slik at partinavnet blir oppført i partiregisteret. Dette er påkrevd av partiloven. Systemet skal transcendere partipolitikk og skape en helhetlig utvikling for landet i et langsiktig perspektiv.

Forsker, Dorothy Dankel gir en "deep five" etter å ha pratet om Sustainable Ocean Solution Summit og gitt en introduksjon til innlegget til Gyda Oddekalv


«Samspill; idrett, kultur og næringsliv. Hvordan backe ungdom til å oppfylle drømmene sine?» av Agathe Bøe Risa


Agathe har vært aktiv i arbeidet med å bygge opp Connect BAN. Hun har vært en pådriver med å få enda flere kvinnelige investorer. Familien har også vært med på å bygge opp Metis Utdanning. Agathe og familien er også fotballinteresser. Hun fortalte om viktigheten av samspill. Både i idrett, kultur og næringsliv. Hun holdt et innlegg om viktig samspill oh hvordan vi kan skape gode rammer for kommende generasjoner.


"Bygg business og merkevare" Sonia Kaur Bains


Sonia sa opp jobben sin tidligere i år. Etter å ha jobbet både i VIS og Startuplab med å støtte gründere og arbeide aktivt i innovasjonsmiljøet. Skal hun nå prøve livet som gründer. Via hennes nye selskap, Bains Branding. Hun ga tips til hvordan vi kan skape vår egen merkevare ved hjelp av historiefortelling.

Bedriftsbursdagene hadde også viktige ingredienser som...

Stødig sidekick: Hilde Holdhus, Sarsia

DJ: Anne Stinessen

Stinessen har vært fast DJ på Bobler&Business. Hun kunne i år fortelle at hun også skulle starte for seg selv. Hun sa følgende da hun ble booket til årets arrangement: 

«Jeg må si at det er ekstra spennende i år! Jeg og en venninne prøver å få opp en business om dagen, så skal suge til meg alle tips og råd. Etter noen runder som dj på «Bobler & Business» så har jo jeg lært at man må jo bare prøve»

Kobling og mingleaktiviteter

Kathrine Marthinsen i Folkelig er rå på å skape gode møteplasser. Hun hadde fått oppgaven med å skape mingleaktiviteter. Kathrine sørget for at vi gjorde gode koblinger med nye relasjoner ved hjelp av en ihärdig-bingo.


Årets utmerkelser

Hvert år får noen av deltagerne noen utmerkelser. Juryen var i går bestående av tidligere mottagere av utmerkelser.

Eva Drageset som til dagen er Vice President People & Transformation Advisory i Aker Solutions er tidligere vinner av "Årets pitch 2022", Hilde Holdhus, partner i Sarsia er tidligere vinner av "Årets mest kreative antrekk 2021" og Ingrid Kristoffersen, som er fagansvarlig for grunnskole i Ungt Entreprenørskap er tidligere vinner av "Årets talent 2021". De tre delte ut tre utmerkelser for 2024.

Hilde Holdhus

Eva Drageseth
Ingrid Kristoffersen

Årets viktigste stemme: Hanne Lossius


Kveldens sterkeste og viktigste stemme sørget for at hele lokalet var tårevått og hun ga en klar oppfordring:

"En bedre verden for alle. Håp er det du gjør!"

Nå er boken tilgjengelig for forhåndssalg.

Årets pitch: Maren Nakken, Mothership Stories

"Pitchen startet med humor; "shit påmm fritt", det var fokus på å bygge opp det kreative miljøet i Bergen. Tok med seg verdier og erfaringer fra Oslo og startet opp i Bergen. Hun hadde troverdighet, var tydelig på viktigheten av lønnsomhet, en tatovering som viser resultat, villig til å satse (bo på pikerommet), fin presentasjon med bilder som snakker for seg selv, Dro inn
internasjonalt nettverk (viktigheten av å tenke globalt), klart mål: bygge neste generasjons mediehus, knallsterk avslutning med et tydelig mål" leste juryen opp.

Årets nykommer: Sonia Bains, Bains Branding

Jeg var så opptatt med å gjette hvem det var , og så var jeg i ekstase når jeg skjønte det var meg, sa prismottaker, Sonia Bains etter utmerkelsen.

Årets community builder: Kristin Odfjell, Farvatn


Årets community builder hadde fått tilbakemeldinger fra både bnvestorer, gründere, forskere, og toppledere av innovasjonsmiljøet. Juryen leste opp følgende om "Årets community builder":

Kristins unike evner til relasjonsbygging har vært uvurderlige. Hennes evne til å skape og vedlikeholde sterke, meningsfulle forbindelser har vært en katalysator for å bygge verdifulle nettverk som har gagnet både Aaretak og det bredere investormiljøet. Hun har gjennom sitt arbeid demonstrert en sjelden evne til å balansere kommersiell suksess med sosial bevissthet. Dette har ikke bare bidratt til positiv endring innenfor de sektorene hun investerer i, men også satt en standard for etisk og ansvarlig forretningsførsel...

Hun har vært med på å starte opp "Sustainable Ocean Solutions," et internasjonalt nettverk som jobber kreativt med å løse globale havproblemer. Kristin samler forskere, næringslivsledere og samfunnsaktører på tvers av landegrenser for å utvikle innovative løsninger basert på felles verdier. Hennes visjon og ledelse har vært viktig for å finne en god balanse mellom sosial og økonomisk utvikling og samtidig bevare havets økosystemer. Dette bygger på verdier som inkluderer mangfold, mot, lidenskap og rettferdighet. Kristin tar en transformerende tilnærming til å bygge broer, skaper varige forbindelser for en bærekraftig fremtid på tvers av verdenshavene...

Kristin er en norsk ambassadør som jobber internasjonalt og er lidenskapelig opptatt av å fremheve havets skjønnhet og kompleksitet. Hun inspirerer andre til å respektere og utforske naturen, og oppmuntrer til å finne bærekraftige muligheter gjennom aktiv innovasjon. Gjennom sitt arbeid viser Kristin at havet ikke bare er et sted å besøke eller jobbe, men en uendelig kilde til læring og innovasjon som knytter mennesker til en bærekraftig fremtid sammen med vår planet. Kristin er en varm, intelligent og positivt menneske som er en drøm å jobbe med. She makes dreams come true...
Kristin sitt bidrag til økosystemet for innovasjon i vår region fortjener stor anerkjennelse. Kristin er alltid vennlig, imøtekommende og inkluderende. Hun er en sann pådriver for inkludering og mangfold i innovasjonsmiljøet, og hennes genuine interesse for menneskene rundt seg og for de prosjektene hun involverer seg, smitter over på alle rundt henne. Et høydepunkt i fjor var da hun og Johan Odvar inviterte verden til Bergen på SOS summit. Gjennom en fantastisk ramme og med en unik evne til å koble lokale aktører med sitt verdensomspennende nettverk, bidro hun / de til å sette vår region på kartet innen internasjonal innovasjon. Dette arrangementet var ikke bare en mulighet for nettverksbygging, men også en anledning til å vise frem det beste vår region har å tilby innen innovasjon, forskning og teknologi...
“Jeg kjenner Kristin som er verdibasert, uredd og impact-drevet investor. Hennes internasjonale horisont og evne til å koble kunnskap, kapital og gründere beveger Vestlandet og verden fremover. Jeg setter stor pris på hennes samfunnsengasjement, langsiktighet og profesjonalitet...

Takknemlig jubilant

Jeg vil takke alle rause kunnskapsdelere for deres unike evne til å engasjere og røre alle dem som deltok på årets arrangement. Håper at de nye koblingene skal skape mer business, nye relasjoner og skape endringer. Verden trenger flere kloke hoder og varme hjerter akkurat nå <3

Vil avslutte med å gi en shout-out til mitt ekstremt tålmodig hjemmelag. Og et minne fra datteren min, Lotta.

Da hun hjalp meg å rigge til årets arrangementet delte hun sitt minne om da vi for seks år siden fortalte at vi skulle starte, ihärdig. Vi hadde fortalte at familien måtte belage seg på at det kom til å bli mye arbeid og at det kunne bety at vi kom til å få mindre penger å rutte med. Hun hadde begynt å gråte.

Men da hun så hva vi hadde klart å stelle i stand før kompetansenettverket ankom Bobler&Business utbrøt hun...

Look at you now! 
You started from the bottom now you're here!

Les også

Vil du ha hjelp til å lykkes med ideer og prosjekter?
Sammen finner vi en helhetlig tilnærming til deres utfordringer og mål, og utarbeider en handlekraftig og langsiktig plan
Ta kontakt