Boblende businessbursdag
Foto: Synne Sofi Bårdsdatter Bønes

Boblende businessbursdag

Femårsdagen til ihärdig ble feiret med businessbursdagskonseptet, Bobler & Business. En kveld fylt med faglige innlegg av dyktige forretningskvinner og servering av mat og bobler fra lokale produsenter.

De siste årene har ihärdig fått mulighet til å jobbe med utrolig mange dyktige og kreative fagpersoner. Det har blitt etablert gode kobling av mennesker på tvers av ekspertiser, selskaper og bransjer. Det å kunne ta del av oppstarten av nye prosjekter, løse komplekse utfordringer og etablere nye samarbeidsarenaer er utrolig spennende og givende. 

Det har slått meg at mange av dem som jeg jobber sammen kunne hatt veldig god nytte av å bli kjent med hverandre. For å utvide nettverket og ha en bedre kompetansedeling på tvers. Og ikke minst - skape mer business!

Feiring av business og bursdag

Hvorfor Bobler & Business?

Ideen til Bobler&Business oppsto for tre år siden. På grunn av korona måtte møteplasser stenges ned, prosjekter ble satt på hold og det var stor usikkerhet på flere fronter. Det ble vanskeligere å få nye bekjentskaper, kompetansedeling og være sosiale. Det måtte skapes en ny måte å treffes på.

Da tok jeg kontakt med 83 dyktige personer jeg hadde jobbet med. Grunnet restriksjoner måtte jeg møte dem på ulike parkeringsplasser, i parker og på gårdsplasser for å overrekke Edel sider og sjokolade fra Jentene på Tunet.

Deretter møttes vi alle for en digital sidersmaking og kompetansedeling i anledning businessbursdagen til ihärdig. 3 årsdagen til ihärdig ble dermed lanseringen av første Bobler&Business.

Året etter, på fireårsdagen hadde landet blitt gjenåpnet, gjengen hadde blitt utvidet og enda flere ble utfordret til å holde innlegg på den første fysiske versjonen av Bobler & Business.

Femåringen ihärdig

Femårsdagen ble gjennomført på nytt sted med nye foredragsholdere og nye mat- og drikkegründere. Cathrine Fredhøi i Webstep og jeg ble kjent gjennom et fellesprosjekt for esportsenteret, Playwell. Da hun hørte om arrangementet ville hun gjerne bidra med lokaler.

Cathrine Fredhøi Webstep steppet opp og bidro med lokaler

Ypperlige innsalg

Anniken England i Ypper hadde hørt rykter om planleggingen av årets arrangement. Hun ringte for å høre om de kunne få levere mat og drikke til Bobler & Business. Ypper fikk oppdraget med å sette sammen en mat- og drikkemeny fra lokale produsenter og til å holde innlegg om gründerhistorien.

Anniken England er én av gründerne i Ypper

Fabelaktige foredragsholdere

Ideene til foredragsholdere dukker opp når jeg er nysgjerrig på nye tema, nye folk og spennende prosjekter. For årets arrangement skulle følgende spørsmål bli besvart:

Hva får folk til å si opp jobben og ta et karriereskifte? Hva er sukessoppskriften når det skapes flere selskaper på kort tid? Hvordan er det å komme til Norge for å skaffe seg utdanning, jobb og nettverk? Hvilke muligheter kan dukke opp på grunn av verv og engasjement i studietiden? Hvordan gjøres en samfunnsendring? Hvordan kan den kreative bransjen i Bergen vokse og utvikle seg? Hvordan skaffes seg styreverv? Foredragsholderne hadde fire minutter på å gi alle svarene. 


Kveldens foredragsholdere:


Birthe Espeland - Proptech Innovation

Birthe Espeland - Proptech Innovation


Birthe Espeland og jeg møttes på Vestlandskonferansen. Jeg var nysgjerrig på hvordan klyngen hadde utviklet seg og hvilke utfordringer de sto ovenfor. Hun takket ja da jeg spurte om hun kunne holde innlegg. Hun sendte følgende introtekst:

"Med alle de utfordringene som bygg og eiendom står ovenfor, trengs all den hjelp vi kan få. Kunstig intelligens er et supervertøy som vi bare må få på plass, men først må bransjen lykkes med digitalisering."

Under foredraget fortalte Espeland at bransjen hadde flere utfordringer å ta fatt på og at kunstig intelligens kanskje ikke var løsningen. De måtte først få på plass standardisering, samspill, datakvalitet, dataflyt og dataåpenhet for å kunne lykkes.

Hadis Heydarian - Time2Staff

Hadis Heydarian delte sin historie


Hadis sendte meg en LinkedIn-melding. Hun skrev at hun var sulten på mer kunnskap, ønsket å utvide nettverket sitt og lære mer om startup-økosystemet. Hun fortalte om sin bakgrunn, historie, og om utfordringer, hennes motivasjon og fremtidsplaner.

Hadis var dedikert, engasjert og hadde en utrolig drivkraft. Her er hennes introduksjon og inspirasjon om et success mindset:

“ I am a 24-year-old Persian girl who has never stopped seeking opportunities to fly high, so I immigrated to Norway, where women are empowered, appreciated, and encouraged to fly! At the age of 18, immediately after entering university, I started working, which is totally uncommon in Iran. Still, I fought and faced it until I realized that my power is not enough to root out the masculine default in the working environment. It felt like they are cutting my wings and not letting me fly. So, I allocated all my power to my studies. I graduated early and moved to Norway immediately to study at NHH. I cannot begin to describe how hard it was to start a completely new life on my own in a continent that I have never been to, but the more stressful part was finding a job, although I was a stranger. But that is not the point, the point is that now I am standing where I always dreamed of. I am sitting among the leaders in a startup helping 20000 individuals throughout Norway and Sweden, a startup with diversity, inclusion, and equality in its core values. This difficult journey brought out the strongest version of me, and I cannot wait to share it and tell my story because it is encouraging and motivating. I believe courage and motivation are the key criteria to growing the success mindset”

Hadis holdt et inspirerende innlegg om hvordan vi alle kan bidra til å inspirere og støtte hverandre for å oppnå drømmene. Hun fortalte hvordan hun hadde jobbet for å skaffe seg sin første jobb her i Bergen, og hvor krevende det kan være å etablere nettverk og være jobbsøker i nytt land.

Siri Aarrestad Ravndal - Skavl

Siri Aarrestad Ravndal - Skavl

Mannen min og jeg er gründere på hver vår kant. Etter at han solgte IT-selskapet Keyteq gikk han sammen med rådyktige rådgivere for å etablere investeringsselskapet, Skavl som står bak satsinger som Vilda, Synas, Frei, Oschlo og Represent.

Siri Aarestad Ravndal er partner i selskapet og holdt et innlegg om hvordan de gikk fra to til ti selskaper på ett år. Ravndal fortalte om suksessoppskriften som består av å kombinere kompetansen til nerds, erfarne rådgivere og unge, sultne studenter.

Christine Møen Wisløff - Bacui 

Fra politiadvokat til designer

Politiadvokaten Christine Møen Wisløff drømte å bli designgründer. I fjor ringte hun for å fortelle at hun hadde sagt opp jobben og ville ha råd om startupmilljøet i Bergen. Vi fikk høre hvordan Wisløff har jobbet med den nylanserte skokolleksjonen til Bacui. Produktet ble lansert i mars og kan nå kjøpes via hennes nettsider. Hun fortalte om videre planer. Wisløff har deltatt i gründerprogrammet, Google Veksthus og skal nå delta på grunderprogrammet, Grunderacademy.

Monica Hannestad - Enavti

Monica Hannestad - Enavti


Monica Hannestad er kjent for å tatt Design Thinking til Bergen, og nå arbeider hun med et prosjekt for å ta i bruk ny metodikk på samfunnsutfordringer. Hun tok kontakt da jeg spurte om tips til årets foredragsholdere. Hun skrev:

“Kan gjerne ta en prat om enavti på Bobler & Business og hvordan vi bruker ny metodikk på store samfunnsutfordringer”. 

Hannestad skal setter en av vår tids store samfunnsutfordringer på agendaen. Målet er å bidra til bedre og forebyggende kommunikasjon i samfunnet for å forebygge spiseforstyrrelser.

«Jo flere felles referanserammer vi har i samfunnet, jo lettere er det å lykkes med å forstå hverandre. Felles språk og opplevelser gjør oss tryggere. Når vi er trygge slapper vi mer av og tar bedre avgjørelser. Gjennom å dele innsikt og kunnskap tror vi dette vil by oss som samfunn på tryggere kommunikasjon rundt vanskelige tema.»

Gründerinnen og motivatoren Mette Nygård Havre

Gründerinnen Mette Nygård Havre holdt tale og ga hilsen fra min tidligere kollega

Å drive eget selskap kan til tider være veldig ensomt. Da er det godt å ha en fantastisk sparringpartner, motivator og god venninne som, Mette Nygård Havre. Vi har kunne dele erfaringer, oppturer og nedturer. Hun ha en fantastisk fin og overraskende tale.

I tillegg til å sende en hilsen fra min tidligere kollega, Mads Liabø. Han lirte av seg noen godord om nettverking og fremsnakking som passet ypperlig til arrangementet:

Ikke bare har hun tusen idéer, men hadde hun blitt født tidligere så ville det ikke hett nettverking, men ihärdiing. Kanskje greit at det heter nettverking for ingen vet hvordan man skriver ihärdig anyways. Takk for at du gir så mye av deg selv og energien din. Hadde alle i verden fremsnakket og heiet på alle man møter på sin vei så hadde verden vært et mye bedre sted.

Mads - har var du god! Tusen hjertelig takk til både Mette og Mads <3

Gunnbjörg Gunnarsdóttir - På film

Filmtørke i regnbyen Bergen


Gunnbjörg hadde tidligere fortalt om et spennende filmprosjekt som trengte finansiering. Det er filmtørke i Bergen akkurat nå, og det trengs flere større filmprosjekter. Hun holdt et innlegg om viktigheten av at enda flere blir bevisste på at de velger lokale byråer og selskaper når der skal bestille kreative leveranser. Hun sier: 

"Det er tørketid i filmbransjen i Bergen, og det fryktes for at mange av de beste hodene forsvinner østover hvis det ikke kommer noen større filmprosjekter til Bergen i år. I det bergensbaserte filmproduksjonsselskapet På Film skal vi sørge for at et blir storproduksjon i Bergen i år også, med spillefilmen "Viktoria må dø".

Så om det er lokale aktører som ønsker å bidra til finansering av prosjektet oppfordres de til å ta kontakt.

Anne Linn Strøm-Erichsen og Marte Telje - Microsoft og Gjensidige «Go BIG or go home!» Growth mindset"Superduoen, Marte og Anne Linn


Anne Linn Strøm-Erichsen er tidligere nestleder på BI Bergen. Vi ble kjent i forbindelse med Innovasjonsuken OPP og senere i et prosjekt for Kavlifondet, Tech, håp & Kjærlighet. Begge prosjektene trengte engasjerte studenter. Jeg spurte Anne Linn om hun kunne introdusere meg for noen av deres dyktigste og mest engasjerte studenter. Multitalentet, Marte Telje ble koblet på.

De holdt et innlegg om hvordan engasjement og kobling mellom student og næringsliv kunne gi gode resultater. Og hvordan det kunne gi gjensidig verdi.  "Growth mindset" kalte de det. Bare se hvordan de introduserer hverandre.

Anne Linn kunne si følgende om Marte:

Marte er i min verden selve definisjonen på growth mindset på alle tenkelige måter. Marte tar alle utfordringer på strak arm. Hun er samtidig både klok, positiv, reflektert, smart, omtenksom, raus, varm, ydmyk, kreativ og har en enorm gjennomføringsevne.  

Marte ble selvsagt utfordret til å lage intro på Anne Linn også:

“Du må snakke med dama som har kontroll på alt” fikk jeg beskjed om da jeg startet i vervet mitt i BI Studentorganisasjon. Lite visste jeg at jeg tråkket inn på kontoret til en av Bergens råeste damer; (da) Nestleder og Administrasjonsleder på BI Bergen, foreleser, seiler, café-driver, og ja-menneske med Bergens største smil, og som nå er Account Executive i Microsoft. Etter å ha blitt kjent Anne Linn gjennom flere felles prosjekter, har jeg forstått at hun faktisk har kontroll på alt (eller kjenner noen som har svaret), har en særegen evne til å bli kjent med mennesker og har en utrolig kul mentalitet i møte med utfordringer. For alt er mulig!”

Hege Rødland ble utfordret av gjestene


Hege Rødland ga tips og råd til dem som vil ha styreverv


Deltagere kunne i forkant melde inn hva de ønsker å lære mer om. Hege Rødland ble dermed utfordret til å fortell hvordan fremtidens styrekompetanse så ut og hvilke råd hun kunne gi til dem som ønsker styreverv.

Anniken England - Ypper

Anniken er sommelier og siviløkonom fra NHH. Hun tilrettelegger og skaper opplevelser gjennom smaking, eventer og rådgiving av produkter og steder. Hun hadde tatt med seg Janne som som er kokk og sommelier. De hadde satt sammen spennende og bærekraftige bobler og retter fra lokale produsenter.

Ypper fortalte også gründerhistorien. De underviser kommende vinkelnere og kokkelærlinger, skriver for flere publikasjoner, blant annet en fast matspalte i Bergensavisen, og gir rådgiving og er med å gi eksperthjelp når organisasjoner som Innovasjon Norge og Matarena skal sette norske smaker som skal lanseres i utlandet.

Magisk makker

Kjersti Meyer-Moe har vært en trofast makker på å skape gode møteplasser og få fart på prosjekter som handler om å løfte opp andre. Enten det har vært markeringer, fester eller tillitsverv. Når det arrangeres noe med Kjersti er det alltid "godstemning-garanti" og hun stiller alltid opp. Hun var dermed ikke vond å be da hun fikk utfordringen om å bli min makker på arrangementet. Hun leverte til GULL!

Min gode makker, Kjersti

Min fantastiske Kjersti Meyer-Moe sørget for godstemning

Årets priser

Kjersti Meyer-Moe og fjorårets vinner av "Årets pitch", Eva Drageset var i juryen for kveldens tre priser: "Årets pitch", "Årets nye bedrift" og "Årets nykommer".

"Årets pitch"

Anne Linn Strøm-Erichsen i Microsoft og Marte Telje i Gjensidige og deres presentasjon: «Go BIG or go home!» Growth mindset".

Kjersti Meyer-Moe og Eva Drageset var i juryen for årets priser


"Årets nye bedrift"

Hege Rødland og Therese Skjold Jensen i Matae deltok på Bobler & Business 2022 og tenkte: "Vi kan jo bli gründere vi". Ett år senere hadde de etablert Matae. Med 20 års erfaring innen ledelse, rekruttering og styrearbeid tilbyr de Executive Search for utvelgelse av styremedlemmer og toppledere. De vant prisen "Årets nye bedrift".

"Årets nykommer"

Hadis Heydarian vant "Årets nykommer".


Årets nykommer, Hadis Heydarian


Bobler & Business fortsetter

Bobler & Business skapes av alle de utrolig rause og dyktige folka jeg møter på min vei. Jeg kjenner på en stor takknemlighet for at så mange gir av seg selv og bidrar til å skape denne møteplassen på businessbursdagen til ihärdig. Jeg blir like nervøs hvert år på om det dukker opp nok folk, om de kommer til å kose seg og om de får utbytte av å bruke kvelden sin på denne markeringen.

Om du fremdeles henger med på denne teksten vil jeg bare si tusen, tusen takk for all hjelp, bursdagsgaver og gratulasjoner jeg har mottatt. Gleder meg blant annet til opplevelse med Mette Nygård Havre på Bod24 og til å utløse gavekortet på podkast-innspilling med Ingrid Stensnes, Elisabet Kolbrun Hansen og Kathrine Marthinsen. Kanskje Erna Solberg dukker opp da ;-)

Vi ses på Bobler & Business 2024.

Et lite bildedryss av alle de fantastiske folka som er jeg er fan av!

Psssst! Husk å sende inn forslag til foredragsholdere for 2024....

Les også

Vil du ha hjelp til å lykkes med ideer og prosjekter?
Sammen finner vi en helhetlig tilnærming til deres utfordringer og mål, og utarbeider en handlekraftig og langsiktig plan
Ta kontakt