Sulten på noe mer
Årets organiseringsteam av Startup Weekend Bergen. Foto: Silje Katrine Robinson, Bergens Tidende

Sulten på noe mer

«Jeg er giret på folk som er sultne og som ønsker å gjøre en forskjell» ble jeg sitert på i Bergensmagasinet. Nå skal jeg fortelle om en som har toppscore på begge punkter.

I 2012 ble jeg kontaktet av fikseriministeren Kristine Avsnes. Hun hadde blitt kjent med en gjeng som skulle arrangere gründerarrangementet, Startup Weekend Bergen og spurte om jeg kunne bidra.

Om å gjøre en forskjell

Flere av dem hadde blitt kjent gjennom et jobbskapingsprogram, og to av dem var nyutdannede folkehelsearbeidere som søkte etter relevant arbeid. Kristine var fascinert av at de var opptatt av å gi noe til andre, mer enn å «tjene seg rik» på en god idé. Hun utdypet:

«Kathrine og Ingrid hadde klare tanker om folkehelsearbeid, og mange gode idéer etter å ha studert et fagfelt de brenner for. De pratet om at de måtte gjøre en del frivillig arbeid for å vise seg og få igangsatt noe, før det kunne rulle av seg selv»
Team Startup Weekend 2012-2013
Team Startup Weekend Bergen 2012/2013

Jeg ble introdusert for teamet, og vi gjennomførte to arrangementer sammen, etablerte Bergens første Innovasjonsuke og utarbeidet gründeravisen, «It all starts this Week».

Like etter fikk jeg ny jobb som krevde mye ekstraarbeid. Jeg fikk derfor ikke mulighet til å ha flere tillitsverv. Jeg hadde kun sporadisk kontakt med flere av dem etter arrangementene.

Nytt toppteam

På nyåret fikk jeg en forespørsel om jeg kunne bidra med organiseringen av årets Startup Weekend Bergen. Jeg hadde akkurat startet ihärdig AS, og skulle fokusere på egen virksomhet. Men da jeg fikk høre om hvem som skulle bidra klarte jeg ikke å si nei…

Fotokred: Silje Katrine Robinson, Bergens Tidende
Katrine Marthinsen, Christina Sundli-Härdig, Sonia Kaur Padher, Margrethe Vikan Sæbø, Åshild Årø og Puja Thiel. Foto: Silje Katrine Robinson

Teamet ble til slutt bestående av Sonia Kaur Padher som er forretningsutvikler i Bergen Teknologioverføring (BTO), Åshild Årø som er leder for den ideelle organisasjonen Aay´s Village, Margrethe Vikan Sæbø, strategiske historieforteller i BTO, forsker og entreprenørskapsentusiasten Puja Thiel og sosial entreprenøren Kathrine Marthinsen i Folkelig. Sistnevnte var den samme folkehelsearbeideren som jeg hadde blitt kjent med seks år tidligere.

Om Kathrine hadde arbeidet mye frivillig siden sist? Javisst. I tillegg hadde hun virkelig fått det til å rulle.

Fra frivillighet til Folkelig

Kathrine hadde startet det ideelle selskapet Folkelig AS, hvor de hadde en nyskapende innfallsvinkel til hvordan samfunnsutfordringer skulle løses, og hadde som mål å være en sosialt, miljømessig og økonomisk bærekraftig virksomhet.

I dag samarbeider Folkelig med alt fra store nasjonale aktører til små, lokale tiltak. De har utarbeidet Smaksverkstedet og Matjungelen som fokuserer på å gi barn og unge en arena i sitt nærmiljø der de kan eksperimentere og lære om mat som er bra for kroppen og kloden. I Gategym bruker de nabolaget og byrom til fysisk aktivitet og gir voksne i alle aldre en lavterskel arena å være fysisk aktiv på utendørs, og møte naboene sine.

Kathrine Marthinsen hadde vært en arbeidsom og dyktig ildsjel som virkelig hadde arbeidet for å gjøre en forskjell.

Sommeren som leverte

Husker du sommeren i Bergen? Byen var fylt med solsultne bergensere, og for en gang skyld leverte bergensværet. Denne sommeren brukte Kathrine på å levere. Nærmere bestemt på anbudet til Helsedirektoratet om å videreføre Matjungelen.

Midt i min egen sommerferie mottok jeg en Messenger-melding:

Da høsten kom kunne Kathrine høste fra sommerens innsats. 4.september mottok jeg e-post:

«Vi fikk det! Hurra! Har du tid til å møtes en gang denne uken?»

Matjungelen ruller videre

Matjungelen som begynte som et pilotprosjekt med seks skoler på Vestlandet i fjor skulle videreføre.

Matjungelen er et aktivitetsopplegg for barn, der de kan oppdage og oppleve en jungel av mat ved å dyrke planter, utforske mystiske brødsymboler, smake på spennende frukter, slenge seg gjennom krydderløypen og forske på forskjellige eplesorter.

Prosjektet er et samarbeid mellom Folkelig i partnerskap med Opplysningskontoret for Frukt og grønt, Høgskulen på Vestlandet og Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet.

Når man blir engasjert og motivert av folk som er sultne og som ønsker å gjøre en forskjell, blir muligheten til å kunne samarbeide om Matjungelen rett og slett et drømmeprosjekt.

Deler av teamet i Matjungelen. Christina Sundli-Härdig i ihärdig, Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Kathrine Marthinsen i Folkelig, Eldbjørg Fossgard hos Høgskulen på Vestlandet og Elisabet Kolbrun Hansen i Kolbrun Retorikk. Foto: Gunnbjörg Gunnarsdóttir

Velkommen til jungelen

I disse dager kontakter vi kommuner i Hordaland som skal få mulighet til å delta i prosjektet. 45 utvalgte SFO/skoler skal følge prosjektet.

I januar starter kompetanseopplegget for SFO-ansatte og aktivitetsopplegget for barna. Ambisjonen er at tilbudet skal bli nasjonalt. Jeg spurte om den inspirerende prosjektlederen, Kathrine selv kunne si noe om Matjungelen:

«Jeg er så utrolig giret på å få dette prosjektet opp i toppfart, bare tenk på det potensialet i å engasjere en hel generasjon om sunn og bærekraftig mat. Her kan vi virkelig skape en matglad fremtid»
Kathrine Marthinsen, prosjektleder Matjungelen. Foto: Gunnbjörg Gunnarsdóttir

Les artikkelen om ihärdig i Bergensmagasinet.

Les også

Vil du ha hjelp til å lykkes med ideer og prosjekter?
Sammen finner vi en helhetlig tilnærming til deres utfordringer og mål, og utarbeider en handlekraftig og langsiktig plan
Ta kontakt