Lytt og lær på utetime
I vinter fikk jeg samarbeide med Ingrid Kristoffersen og Sara Tokheim i Ungt Entreprenørskap Vestland om et spennende prosjekt. De ønsket å lage en podkast for lærere. Når en av deres fokusområder er TURBO (teknologi) (uredd) (reflekterende prosesser) (brobygger) og (omstillingsvillig), så var det bare til å starte opp da.
Jeg fikk dem til å dele sine tanker om podkasten, hvilke læringer de har gjort så langt og tips til dem som ønsker å realisere ideene sine.
Fra ide til podkast
Ingrid Kristoffersen har ni års erfaring som lærer og jobber i dag som fagansvarlig for grunnskolen i Ungt Entreprenørskap Vestland. Som lærer var hun ofte på jakt etter inspirasjon og nye måter å gjøre ting på. I en travel hverdag ønsket hun seg ofte enda bedre tid til å planlegge god undervisning.
Dette ble starten på ideen med å lage podkast for å gi lærerne 15 minutters inspirasjon som man kan ta med seg inn i klasserommet.
Sara Tokheim er rådgiver i Ungt Entreprenørskap og er i tillegg prosjektleder i næringshagen i Ullensvang. Som nyansatt var det mange begreper og utrykk som hun ikke forstod.
- Jeg vil at flere skal bli inkludert i entreprenørskapsuniverset og få øynene opp for entreprenørskap som metodikk. Jeg er stadig imponert over barn og ungdoms kreative evner når de får mindre regler og rammer å forholde seg til, forteller Tokheim som sammen med Kristoffersen skal forenkle entreprenørskapsspråket og ta noen dypdykk i hvordan lærere kan jobbe med entreprenørskap i skolen.
Resultatet ble Lærertanken som er en podkast for deg som er nysgjerrig på hvordan man kan jobbe med entreprenørskap i skolen.
Dyktig duo
Jeg spurte om podkastvertene kunne fortelle hva de hadde lært så langt og om de kunne dele tips til dem som vurdere å realisere ideene sine. Her er deres svar.
Sara Tokheim
1. Hva har vært viktig læring mens dere har laget podkasten?
- Verdien av god kjemi med den man er podkastvert med har alt å si for alle prosessene en skal gjennom ved lansering av podkast. Jeg er overrasket over hvor «enkelt» det er å få på plass automatisk opplasting fra Soundcloud. Dette var null stress, tok bare noen dager med iTunes for å bli godkjent. Jeg var klar over at det ligger mye research bak hver av episodene, og at jeg måtte lære meg alt fra hvordan man får best lyd, til hvordan programmene vi bruker til opptak og hvordan redigering fungerer. Gjør man en god research på forhånd, hvor man setter seg inn i alt fra hvordan gjøre god research til hver episode, til lydkvalitet og redigering er det relativt overkommelig for de aller fleste å lansere egen podkast. En siste ting jeg vil trekke frem er nytten av å ha en god mentor (TUSEN TAKK FOR SUPER VEILEDNING, CHRISTINA) som ser på alt med et kritisk øye. Det hever kvaliteten på leveransen betraktelig.
2. Hvilke tips har du til andre som vurderer å realisere ideene sine?
1. Kontakt en dyktig mentor som kan veilede deg.
2. (Nesten) ALT kan læres, men du må ta i bruk kunnskapen for å få erfaring og økt kompetanse. Sier som Nike «Just do it».
Ingrid Kristoffersen
1. Hva har vært viktig læring mens dere har laget podkasten?
- Jeg er veldig glad i podkastformatet og har vært opptatt av å få til en god dialog. Jeg har lært mye om hvor viktig dynamikk og god driv i samtalen er, men må ha en rød tråd i samtalen ellers kan den fort bli litt intetsigende. Planlegging er halve jobben.
Vi er to podkastverter, som ofte sitter hvert vårt sted når vi spiller inn og dette kan være utfordrende, men alt er mulig med dagen teknologi og litt øving. Jeg har lært at klipping og redigering tar tid, i alle fall om man er opptatt av at det skal høres bra ut. Når man er litt utenfor komfortsonen og i tillegg er helt nybegynner er det veldig godt å ha en mentor og diskusjonspartner. Da blir man litt tryggere på hva man gjør og kvaliteten på innholdet blir bedre.
Og så har jeg lært at det er viktig å ha det gøy underveis, det skinner igjennom i podkasten.
2. Hvilke tips har du til andre som vurderer å realisere ideene sine?
- Hopp i det! Det er ingen vits å vente til man er «ferdig utlært», for det blir man aldri. Kom deg ut av komfortsonen. Bruk nettverket ditt og diskuter ideen med noen som kan hjelpe deg. Du kommer ikke til å angre.
Få den dyktige duoen på øret neste gang du kan unne deg en utetime med faglig påfyll: LYTT TIL LÆRERTANKEN